2011. január 7., péntek

Komatál




"Komatálat hoztam./ Meg is aranyoztam./ Szív küldi komának./ Koma küldi komának./



A komatál letűnt korok jelképe. Valamikor falun a frissen háznál szült testvérnek, rokonnak, szomszédnak, jó barátnénak ebédet vittek napokon át beosztva, hogy pihenhessen és csak a babának szentelje minden idejét. Meg azért is, hogy tápláló, erős ételeket egyen, amitől hamarosan lábra kapva tovább tudja végezni a falusi asszonyok nagyon is nehéz, megterhelő munkáját.
Ez a hagyomány élt még akkor is, amikor nekem születtek a lányaim. A megbeszélés viszont elmaradt, hogy ki mikor következzen a gyermekágyas meglátogatásában.
Ezért aztán nagyon igyekezett időben elkészülni az illető, hogy ő lehessen az első. Volt olyan, hogy már délelőtt tíz órakor megjelent az ebéddel, éppen hogy kész volt a kismama a reggeli tennivalókkal és akkor fejezte be a reggelizést. A hozott ebédből viszont enni kellett mindenkép a vendég szeme láttára.
Aztán előfordult, hogy tizenegykor jött a következő és délben a harmadik. Nem volt mese, mindent illet megkóstolni.
Az étkek a következők voltak: tyúkhúsleves csigatésztával, főtt hússal, rántott hús, vagy csirkepaprikás nokedlivel, sütemény desszertnek, vagy madártej. A párom nagy örömére egész héten húslevest ettünk, mert jutott az adagból a családnak is. Én a madártejnek jobban örültem.
Ilyen komatálakban, mint a képen lévő rózsás hozták az ételt, hármat egymásba rakva. Volt hozzá porcelán tartó és fedél is, sajnos ez az egy darab maradt meg, ez még anyai örökség, legalább száz éves. Akinek nem volt ilyen az fedeles tálban, bekötve szép hímzett szalvétába hozta az ételt, később meg már az akkor kapható zománcos ételhordókban.
Aztán ahogy teltek az évek ebéd helyett uzsonnát vittek. Ez már "csak" rántott hús vagy csirkepaprikás volt süteménnyel. Később ez is elmaradt. A látogatók babaholmit vittek, a kismamának édességet. Kapott a baba annyi rugdalózót, hogy még, de mindenki a legkisebb méretet vitte, így hamarosan kinőtte.
Manapság is tart a látogatás, egyre inkább virág, édesség és valami babajáték vagy babakozmetikum az ajándék.
A komatálakat meg díszként őrizzük, néha egy kis száraz tészta tárolódik benne, legalábbis az enyémben.

Nincsenek megjegyzések:

Néném

Igy emlegettem a családomban. Megyek nénémhez. Mondta néném. Sajnos nmár nem mehetek hozzá, nem beszélgethetek vele örömről,bánatról. Mindig...